Toockies®

Toockies zijn handgemaakte, biologische textielproducten voor het huishouden en voor persoonlijke verzorging. Ze zijn milieuvriendelijk en fair trade geproduceerd in India.

Milieuvriendelijk en praktisch

Toockies® producten zijn effectief en duurzaam in het gebruik. Toockies® kunnen gereinigd worden in de wasmachine op 60 graden en kunnen ook in de droger. Ze zijn van 100% katoen en jute gemaakt. Tijdens het gebruik en het wassen, verliezen ze daardoor geen plastic deeltjes. Ze kunnen langdurig meerdere malen gebruikt worden. Wanneer ze eindelijk versleten zijn, kunnen ze gecomposteerd worden.

De Toockie top 3

Op de onbetwiste eerste plaats staat de set schuurdoekjes set. De set bestaat uit een stevige katoenen schrobber en een jute doekje met nét wat meer schuurkracht. Met de doekjes kan je veilig, zonder risico op krassen, in en om het huis schoonpoetsen. Het aanrecht, braadpannen, kookplaat, wastafel en bad, de ramen, je tuinmeubels, je fiets,…..alles wat regelmatig een poetsbeurt nodig heeft. Of wat af en toe een poetsbeurt nodig heeft. Want het fijne van Toockies® is dat ze ze lekker effectief zijn. En je kent het gezegde: goed gereedschap is het halve werk.

Op de tweede plaats staat de massagehandschoen. Je wordt er alleen al blij van als die naast je zeepbakje hangt! De handschoen is met de hand gebreid van een stevige maar zachte aanvoelende, ongetwijnde katoenen garen. Door de combinatie van het garen en het steekpatroon, heeft de handschoen een milt schrubbende en masserende werking. Je wast de handschoen gemakkelijk mee in de wasmachine op 60 graden Celsius.

Last but least op de derde plaats het Toockies® wasdoekje. Gebreid van hetzelfde garen als de handschoen. Door het ingebreide patroon biedt het doekje extra textuur en grip. Hierdoor heeft het doekje een steviger schrubbende werking dan de handschoen.

Alle drie de producten zijn handgemaakt van gecertificeerd organisch katoen.

Maatschappelijk verantwoord

Toockies® worden handgemaakt door ongeschoolde vrouwen in India, die anders niet op een respectvolle manier een eigen inkomen kunnen verdienen. In dorpen rondom Calcutta worden vrouwen geholpen en getraind om Toockies®-producten te maken. Een buurthuis biedt deze vrouwen een centrale locatie waar ze worden getraind en samen kunnen breien, of garen op kunnen halen om thuis te breien. De meeste breisters werken vanuit huis, omdat ze vanuit cultureel oogpunt verplicht zijn om voor hun huizen en gezinnen te zorgen. Het Toockies®-project maakt een verschil door deze vrouwen in staat te stellen hun eigen lot in handen te nemen. Benieuwd wie jouw Toockie® gemaakt heeft? De breisters leren ook hun naam te schrijven. Achterop elke verpakking vind je de naam van een van de breisters. Op de website van Toockies® (www.toockies.com) vind je alle breisters terug en vertellen ze wat het inkomen dat ze met het breien van Toockies® verdienen voor hen betekent.

Het verhaal achter Toockies®

De vrouw achter de Toockies® is Anna Marie Stauss. Ze bracht haar jeugd door op de Azoren, waar van vrouwen nog verwacht werd dat ze thuis bleven en onbetaald werk deden om hun familie te ondersteunen. Met thuis borduren, via een netwerk dat voor materialen, training en verkoop zorgde, kon haar moeder toch een inkomen verdienen. Na haar huwelijk, maakte ze via haar schoonmoeder kennis met de gebreide schoonmaakdoekjes van haar nicht Claudia, bijgenaamd “Toockie”. Al snel bedacht ze dat eigenlijk iedereen deze Toockies® zou moeten hebben, omdat ze hun werk veel beter deden dan de wegwerp schoonmaakdoekjes en ook nog zuiniger in het gebruik waren. Ze begon na te denken over hoe ze een bedrijfje op kon zetten, waarmee ze vrouwen die dat hard nodig hadden, kon helpen wat geld te verdienen, op de manier zoals haar moeder dat vroeger kon met borduren. Het zien van een documentaire over de positie van jonge vrouwen in India, die werden gedwongen tot slavernij of prostitutie en geen opleiding hadden waarmee ze zelf in hun levensonderhoud konden voorzien én een ontmoeting met Mrs. Jaya Basu, was de start van het Toockies® project. In de oorspronkelijke opzet was het project gericht op het redden van vrouwen van slavernij en prostitutie. Dit is in de loop der tijd minder actueel geworden. Nog steeds echter geeft Toockies® een grote groep vrouwen in India de gelegenheid op een respectvolle manier een inkomen te verdienen. Vaak in dorpen waar geen schoon water en elektriciteit beschikbaar is. Hiermee kunnen ze in hun eigen levensonderhoud voorzien als ze niemand hebben om op terug te vallen, kunnen ze juist dankzij dit inkomen onafhankelijk zijn, hun kinderen naar school laten gaan, gezondheidszorg betalen of hun gezin de broodnodige financiële steun geven om in de eerste levensbehoeften te voorzien.